Info blokk

BOS-teszt

kép ide

bakteriális túlnövekedés (bacterial overgrowth syndrome – BOS) az a jelenség, amikor nagyszámú kórokozó baktérium halmozódik fel az emésztőrendszer olyan szakaszán, ahol a mikrokörnyezet többnyire nem alkalmas baktériumok megtelepedésére és szaporodására

A szopós malac időszak E. coli okozta hasmenéses kórképei után a választási kor még jelentősebb problémakört vet fel. Ennek elsődleges oka a választási időszak kritikus volta, mind stresszor halmozódás, mind fokozott csíraterhelés, mind a megnövekedett és változó takarmány bevitel. A malackori hasmenések, illetve szubklinikai emésztőszervi problémák meghatározó jellegűek a malacfelnevelés szempontjából. Főleg a Gram-negatív baktériumok (coliformok, salmonellák) szaporodhatnak el a vékonybél elülső szakaszán. 

A különböző korcsoportok mérésével időben meghatározható, hogy adott telepen melyik az a korcsoport, ahol a kialakult baktérium-kolonizáció szintje már kritikus. Így megelőzhető a problémakör klinikai szintűvé fajulása, a sokszor nehéz gyógykezelés megtervezése (polirezisztens salmonella-törzsek több esetben súlyos veszteségeket okoztak Magyarországon), a veszteségek kialakulása és halmozódása. 

Számos esetben a BOS nem jár klinikai tünetekkel, de a telep időzített bombán ül.   
A BOS kimutatása pontosabb képet ad a telepi állomány emésztőszervi terheltségéről és egyensúlyi zavarairól, mint a legtöbbször csak később érzékelhető és súlyos károkat okozó tüneti megnyilvánulások (hasmenés), takarmány-hasznosítási és súlygyarapodásbeli problémák.

BOS-teszt 

A malacok izolálását követően szaktanácsadóink vizeletmintát gyűjtenek, melyet reagens hozzáadásával vizsgálnak. A minta színelváltozása alapján az állomány baktérium-terheltségére következtethetünk. Ezáltal még a klinikai tünetek megjelenése előtt, költséges gyógyszeres kezelés nélkül, megfelelő takarmány adalékanyag hozzáadásával kiküszöbölhetők a szubklinikai emésztőszervi zavarok és normalizálódhat az állomány baktérium-terheltsége.

 

 

 

Kérje szaktanácsadóink segítségét a megadott elérhetőségeken vagy kérjük jelezze igényét az info@arravis.hu címen.