Info blokk

Karotin vizsgálat

A β-karotin ellátottság jelentősége a tejhasznú tehenek takarmányozásában 

A karotinoidok növényi eredetű vegyületek. Fizikai tulajdonságaik alapján a lipidekhez tartoznak. Számos növényfaj, beleértve a takarmánynövényeket is, jelentős számú karotinoid-vegyületet (α-, β-, γ-karotin; zeaxantin; astaxantin; kriptoxantin stb.) termelnek. Ezek közül az állatok számára azoknak van jelentősége, amelyekből a szervezetben A-vitamin keletkezhet. A β-karotin a karotinok közül biológiai szempontból a leghatásosabb. Az átalakulás mértéke szarvasmarhában (1,0 mg β-karotin = 0,120 mg A-vitamin) és juhban (1,0 mg béta-karotin = 0,174 mg A-vitamin) különböző.  

A szarvasmarha petefészkén képződő sárgatest igen nagy koncentrációban tartalmazza a β-karotint, ugyanakkor az A-vitamin csupán nyomokban van jelen. A β-karotin-ellátottság (az A-vitamin biológiai hatásától függetlenül) a szarvasmarhák szaporodásbiológiai folyamataira jelentős hatással van. Az A- és E-vitamintól eltérően, a β-karotin nem raktározódik a májban. Egyedül a sárgatestben halmozódik fel. Mindezek alapján az a gyakorlati jelentőségű következtetés vonható le, hogy egyedüli, szűk kapacitású tartalékként csupán a vérplazma szolgál, ami pedig a folyamatos utánpótlás nélkül igen gyorsan (10—15 nap elteltével) kimerül.  

A β-karotinnal jól ellátott állatok esetén (szemben a hiányt mutatókkal) a sárgatest mérete, valamint a vérszé¬rum és a tej progeszteron-tartalma szignifikánsan nagyobb. A β-karotin-hiányos állatok esetében kimutatható nagyobb mértékű embrionális elhalás és korai vetélés, valamint ezzel párhuzamosan a vérszérum és a tej progeszteron-koncentrációja alacsony. 

Az ellés körüli időszakban, a szárazonállás utolsó két-három hetében a β-karotinnal hiányosan fokozatosan csökken a vérplazmában a β-karotin-koncentrációja, és minimumát az elléskor éri el. Ez a β-karotin anyagcseréjére jellemző élettani jelenség. A vér β-karotin-koncentrációja tág határok között változik, mindazonáltal az élettani érték alsó határa 5,6 βmol/l. Az esetben, ha vérben a β-karotin-koncentráció ennél kisebb, akkor hiányos karotin-ellátottságot lehet megállapítani. A szarvasmarhákban a karotinhiány kialakulásának elsődleges oka az elfogyasztott takarmány 3-5 héten át fennálló elégtelen β-karotin-tartalma.

A tehenek β-karotin-ellátottsága laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizhető. Ennek eredményét minden esetben össze kell vetni az állomány szaporodásbiológiai és termelési adataival! Az eljárás lényege az, hogy a szárazonállók, a frissfejősök és a nagy tejtermelésű állatok csoportjaiból véletlenszerűen (random-elv) vérvételre kiválasztott 3 x 5-10 állat vérmintáját karotintartalom meghatározása céljából laboratóriumba szállítjuk. Megfelelő a β-karotin-ellátottság, ha a vérplazma β-karotin-koncentrációja az előkészítés és a tejtermelés időszakában >5,6 βmol/l.  

A β-karotin-hiány tünetei az egyes korcsoportokban és hasznosítási irányokban eltérőek. Tenyészüszőkben a tünetek jellegtelenek, az ivarzási tünetek elhúzódóak, késedelmes az ovuláció, nagyobb gyakoriságú a petefészek-ciszta képződése, és csökken a fogamzási arány. A tehenekben magzatburok-visszatartás, elhúzódó méh involúció figyelhető meg. Az ellést követően késik a petefészek ellés utáni reaktivációja, a ciklusos nemi működés újra indulása. Az ivarzási tünetek elmaradnak, vagy gyenge intenzitásúak (csendes ivarzás), a tüszőrepedés legalább fél nappal később következik be. β-karotin-hiány esetén gyakori a petefészekciszta. 

A múltban a legeltetésre alapozott takarmányozás körülményei között tavasztól őszig a tehenek bőséges és folyamatos β-karotin-ellátásban részesültek. A jelentős genetikai előrehaladás eredményeként bekövetkezett tejtermelés-növekedés következtében ugrásszerűen megnőtt a tejelő tehén β-karotin-szükséglete, amelynek kielégítése nem kis gondot jelent. Ezt támasztja alá, hogy a tejhasznú tehén jelentős napi β-karotin szükséglete, ami 100 mg/állat/nap létfenntartásra, valamint 20 mg/l tej. 

A β-karotin-hiánynak a megelőzésére, illetve kialakulása esetén a megszüntetésére a takarmányok karotintartalmának megőrzésén, illetve dúsításán túlmenően, szintetikus β-karotin tartalmazó készítmények is rendelkezésre állnak. A β-karotin-hiány megelőzése, ill. megszüntetése céljából az ellés előtt 3 héttől az ellés utáni új vemhesség megállapításáig tehenenként naponta 300-500 mg (hatóanyag!) adagban szintetikus β karotin premix etetését ajánljuk. 

(Szerző: Dr. Brydl Endre Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar

A vizsgálat 

Célja a vérplazma összkarotin koncentrációjának meghatározása szarvasmarha állományok karotin ellátottságának ellenőrzése érdekében. A részletesebb eredmények érdekében gyorsteszt helyett szaktanácsadóink előre előkészített mintavételi kémcsövekbe vesznek vérmintákat a telepeken, melyeket a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karával együttműködve, nagy pontosságú spektrofotométerrel vizsgálunk be és értékelünk. A kapott eredmények alapján szaktanácsadói és állatorvosi csapatunk javaslatot tesz Önöknek az állomány megfelelő karotin-ellátottságának beállítására.

Kérje szaktanácsadóink segítségét a megadott elérhetőségeken vagy kérjük jelezze igényét az info@arravis.hu címen.